Webdesign en Webdevelopment IVY ONE
Uw website
functioneel
in elke browser

Browser compatibility

Browser compatibility is het lastigste onderdeel in het leven van een webdeveloper. Omdat niet alle browsers hetzelfde omgaan met de instructies die ze krijgen, gebeurt het al snel dat de website in bijvoorbeeld Safari er geweldig uitziet, maar in Internet Explorer defecten vertoont.

De balans tussen uitstraling en performance

Moet een website in elke browser er hetzelfde uitzien?
Natuurlijk zorg ik voor een zo consistent mogelijke ervaring voor alle bezoekers aan uw website. Dit betekent echter wel altijd op zoek zijn naar de juiste balans tussen snelheid, complexiteit van code en gebruikerservaring.

Sommige elementen, zoals afgeronde hoeken, zijn in moderne browsers makkelijker te realiseren dan in oude browsers. Kijk bijvoorbeeld eens naar het onderstaande voorbeeld van de homepage van youtube.com.

Youtube Browser Compatibility DemoIn Safari zien we mooie ronde hoeken en een subtiel kleur verloop in het vak dat ons zover probeert te krijgen een account aan te maken. Bekijken we dezelfde pagina in Internet Explorer 7 (nog altijd goed voor 6% van alle bezoekers) dan zien we vierkante hoeken, een ander verloopje en nog meer subtiele veranderingen.

Is het mogelijk om de homepage van youtube in Internet Explorer 7 net zo te krijgen als nu in Safari? Ja, natuurlijk, maar dat gaat ten kosten van snelheid en beheersbaarheid. Alle grafische elementen moeten worden vervangen door plaatjes die weer moeten worden ingeladen.

Graceful degradation

Daarom programeer ik in dit kader volgens de principes van ‘gracefull degradation’. Een website zo in elkaar zetten dat de functionaliteit gewaarborgd blijft met welk soort of type browser men de site ook bezoekt. Dit zorgt er tevens direct voor dat de site ook extreem goed bekeken kan worden door zoekmachines.